Livsviljan

I dag tog jag kädjesågen och kapade en björkstubbe så nera marken som möjligt. Plötsligt såg jag ett ormyngel, trodde jag först, men det var så litet och hade en så konstig färg att jag var tväksam. Denna små varelse bara var där plötsligt strax intill den skriande kädjan men försvann i skreckslagna rörelser ner i en spricka i stubben. Jag fortsatte såga och när jag var färdig med detta hämtade jag en skottkärra sand för att fylla i runt stubben. Plötsligt förstod jag vad detta hade varit. Det var ett kopparödlasyngel.

Vad är detta frågade jag en granne för några år sedan och visade honom något kopparfärgat ormliknande litet  djur. Han svarade; nu det är en kopparödla, helt menlös sade han, helt menlös. Nu var jag framme vi stubben med skottkärran full med sand og jag visste att om någon sekund hade detta yngel som jag såg ingen möjlighet till livet mer. Men en liten kopparödla har troligen en lika stark vilja till fortsatt liv och jag. De skräckslagna rörelserna verkade i alla fall uttrycka det. Jag lossade skottkärran och om denna småvarelse fanns där fortfarande var nu utvägen stängd.

Jag målade ett rum på Vårnäs under senvintern. Fönstret till detta rum är fyra till fem meter från marken och takhöjden är troligen nära att vara tre meter. Det var något konstigt på väggarna, inte vanligt damm, men det liknades björkfrö. Jag dammsugade väggarna och när jag kom med röret längst upp i ett hörn bakom två stålrör blev jag säker på att detta var björkfrö. Jag lämnade denna fläck kvar fär att kunna fråga någon annan om det verkligen var så eller om jag var helt fel ute. Men han jag frågade bekreftade bara det jag tyckte så det var inga tväksamheter mer.

När han hade gått satte jag mig på en stol och tänkte hur otroligt stark livsdriften är. Träden där ute producerar frö för att föröka sig. Frön kommer inom ett fönster ganska långt från marken, fönster som för det mesta är stängt, i alla fall när det blåser. De faller inte enbart på golvet, heller hamnar långt upp på väggarna och förblir där. Det gick inte att kvikna till liv där och sprida rötter men över allt skall försöka, över allt, för att på det bästa möjliga sättet försäkra förökningen

Jag var på väg hem från Örebro och såg en sprattlande talgoxe på asfalten. Jag bestämde mig för att vända om och förkorta dens lidande. På vägen tillbaka tänkte jag att det var något konstigt med tallgoxen men troligen var det bara det att den var illa skadat. När jag kom dit den fortfarande sprattlade på asfalten blev jag mycket förvånad. Det var inte en tallgoxe, de var två tallgoxar. Den ene försökte få den andre på fötter, eller i alla fall att få upp huvudet, och det var som om den ville få den andre av vägen. Detta hade jag aldrig, aldrig sett tidigare att småfåglar höll på med bärgningsarbete. Här kunde jag inte göra något, jag kunde inte tvinga ena fågeln att avbryta bärgningen och döda den andre, det var otänkbart. En bil kom och jag som var mitt på vägen fick flytta på mig. Jag vände om igen och kom fram till detta otroliga bärgningsarbete för tredje gången och just när jag kom till fåglarna hade den som höll på med bärgningen fått den skadade fågeln ut i kanten utanför asfalten. Då blev det lugnt. Bärgningsfågeln försvann och den andre låg stilla men verkade levande.

Vägen var smal och det kom en bil och jag fick lämna denna märkliga plats. Tro mig eller tro mig inte, men detta är ändå så sant som jag sitter här och skriver detta. Nu har det gått några veckor men jag kan fortfarande se framför mig kampen som ägde rum på vägen. Jag vet tydligen väldigt litet om livet men en sak är säker; att driften att leva vidare är mycket stark.

Dagen i dag

               Ge akt på denna dag
               ty den är livet
               livets innersta liv

Denna blogg är skriven sent i gårkväll men jag var så trött att jag vågade inte publicera den då. Citatet ovan tog jag från en bok som heter Tuttugu og fjögurra stunda bókin på isländska som skulle översättas direkt från isländskan till Tjuge fyra timmars boken på svenska, men heter på svenska Ett dygn i taget. Jag väljer att kalla detta för dikt och i boken säger att den är hämtat från sanskrit. Att jag använder endast tre rader av 19, som dikten är, beror på att jag inte kan den på svenska och vågar inte försöka översätta hela den. Den är utmärkt vacker och någonstans har jag sett den kallas för "visdomsord från sanskrit".

Själv är jag någorlunda nöjd med min dag. Jag tror inte jag har gjort någon illa och jag har hunnit med kanske 75 % av det som jag tänkte hinna med i dag. Men så har det också hänt saker i dag jag inte räknade med i morse, roliga saker. Jag håller på med att göra ett gårdsplan bakom ett förråd nära bostadshuset. Grannarna gav en hög grov sand som blev över när de gjorde i ordning sitt avlopp i fjol för att använda i gårdsplanet. I dag hämtade jag denna sand i vår skottkärra och sparade där med två resor med släpkärran till närmaste grustag. Vädret var skönt och folk var lite i rörelse. Stina granne, men hon och hennes Lars gav sanden, gick förbi med döttrarna Alma och Siw. Lite senare såg jag hur Alma, denna fyra år gamla flicka, sprang så otroligt fort hem. Nu verkade något viktigt på gång. Lite senare kom hon med sin lilla skottkärra och skyffel. Hon kom för att hjälpa. En således fin sak var inte med i morse när jag skrev ner saker som skulle göras i dag. Nu hämtades kameran.

Två som engagerar sig på jobbet
Alma och en pensionär skyfflar sand i sina skottkärror. Tänk er vilken god granne Alma är. Bara hennes tanke att vilja hjälpa var för mig en kraftkälla. Och visst har hon visat det tidigare denna flicka att hon har ett gott hjärta.

Två som fortsätter engagera sig på jobbet
Och Alma och en pensionär kör sina skottkärror. Lägg märke till vem är först.

Man får vila också
Självklart får man rasta också.


Jag och Ingemar har varit arbetskamrater i 15 år och han är också pensionär. Han var på resande fot i trakterna som slutade med att han kom på besök med sin Lena. När de kommer på besök, Ingemar och Lena, skrattar vi mer än i genomsnittet och så gjorde vi också i dag. Vi gick i skogen, Ingemar och jag, som visa män och såg bland annat älgskit. Ingemar öppenbarade för mig att man kan se på skiten om det var älgko eller älgtjur som hade varit där. Märkligt. Men så blev inte av att jag frågade honom vilken skillnaden är men det kommer jag att göra. Valdis bjöd på vofflor med sylt och grädde, mmmmm, gotti-gotti-gott-gott.

Tack för fikat sa de och sen vinkade de, Lena och Ingemar
Så var det dags att åka hem. Tack för besöket Ingemar och Lena.

Vitsipprona log i solskenet
Och hela dagen log vitsipporna och drack så mycket de bara orkade av solskenet. Jag tycker nu att vi här på landet har givit akt på denna dag och varit med i livet -på ett enkelt och gott sätt.


Hej mina vänner

Nu har dagarna börjat bli undarbara på riktigt. Vitsipporna tar mer plats dag för dag på skogsbottnen bakom det lilla röda huset på landet och hör jag inom fönstret hur fåglarna kvittrar livligt nu på morgonen. I går kom en granne förbi när vi höll på ute på tomten och han pratade om fåglarna, att hans svärmor hade varit på besök och sagt att det var så mycket fågelliv här i trakten. Hon bor också på landet så hon kan jämföra. Jag såg på ett TV-program för många år sedan men kommer ändå i håg innehållet. I detta program jämförde man å ena sidan träning i en lokal med mycket maskiner för kamrater, dånande luftkonditionering samt mycket stönande och kraftiga blåsljud. Å andra sidan var det friska skogspromenader med uteluft, fågelkvitter, sus i trädkronor, doften från marken under fötterna och allt växtlivet som trivs i skogen. Bland levande stammar där livet sjuder under barken och det fantastiska lövverket som har denna magnifika egenskap att kunna bjuda på nyproduserad syre från sitt magiska klorofyll. Vad tror ni man rekommenderade? Ha ha ha, jag svarar inte ens på frågan.

Solen började flöda så lätt, glatt och tystlåtet inom de smala, öppna renderna runt rullgardinerna tidigt på morgonen och det verkade som den sa; god morgon, snart är lövverket här också, blommorna, humlor och bi. Myggor också och getingar men det får vi leva med. I går malade vi en stor hög grenar och lämnade igen ut i skogen för det fortsatta livet där. Det hände också något viktigt här i går. Min fru hängde upp tvätt på en tvättlina första gången sedan 1993!! Alla år sedan då har vår tvätt varit torrkat av maskiner. Och mycket luktade sänglinnet gott i eftermiddagen när vi vek ihop det. John Blund kommer att bli glad när han kommer på besök den kvällen vi lägger oss inbäddade i detta väldoftande sänglinne.

Första gången sedan 1993


Och grannarna kom och pratade om fåglarna
Og grannarna kom och pratade om fåglarna

Sommardagen den förste

Dagen i dag, den 22 april, är röd på den isländska almanackan. Det är den första sommardagen i dag på Island och Islänningarna säger glad sommar till varnandra i dag, eller kanske snarare glädjerik sommar. Det kommer vi också att göra de närmaste dagarna till dem vi inte träffade eller pratade med på den första sommardagen. Under natten till den första sommardagen var minus grader den här gången på Island och då säger man att det har frusit samman sommar och vinter. Det är en gammal tro att när sommar och vinter fryser samman blir det en fin sommar.

Jag kommer väl i håg denna dag när jag var barn. Det var en speciell dag och mina minnen om dagen är att den alltid var solig och fin. Jag tror nog det var i första hand psyglogiskt. Efter den långa isländska vintern som ofta var besvärlig var våren och sommaren riktigt välkommen. Långvariga blåsväder och flera minusgrader, ja, det var påfrestande tider.
Ett riktigt fint minne om våren, jag tror inte det var speciellt förknippad med den första sommardagen, var när vi fick ta på oss kortbyxorna. Den dagen var livet annorlunda, det verkade som kroppen vägde bara en liten del av kroppstyngden, och i alla fall för min del blev jag som kalvarna när de fick komma ut första gången på våren. Jag hoppade och sprang och slog kullerbyttor och livet var otoligt gott.


I dag läste jag i en isländsk tidning att folket som bor i den mest härjade trakten vid södra delen av Eyjafjallajökull bjöds till en sommardagsfest i huset vi ser på bilden. Några företag skaffade allt som handlade om mat och dryck och folk från Röda korset arrangerade festen och skötte arbetet. Det som har hänt i denna trakt är litet med hänsyn till Chile eller Haiti jordbävningarna. Men när naturkatastrofer äger rum är det alltid värst där det händer just då.

När askan hade blivit upp till 20 cm djup och det regnade, då blev det som en betongplatta som låg på åkrarna och vallarna dagen efter. Det blir inget hö eller spannmål i sommar på de gårdarna även om den första sommardagen var röd på alamnackan.

Mörkret gruvar över trakten mitt på dagarna och de sömnlösa nätterna blir fruktansvärt långa och overkliga med vulkanen dunkande och dånande i jökeln lite norr om bergskammen som vilar bakom och ovanför gården. Barnen börjar hosta och föräldrarna lyssnar på hostan och känner själva hur andningen har blivit svårare de sista dagarna. Jag tror denna skildring stämmer ganska så bra och är i enlighet med det jag har läst och hört om situationen. Jag hoppas det har varit en bra dag de har haft där tillsammans och med människor från andra trakter som villiga lyssnar och ger tröst i en svår situation. Vissa bönder har redan börjat sälja sin kreatur. Ingen kan bo på vissa gårdar de närmaste åren. Men solen kommer att fortsätta komma upp i öster på morgnarna och en vacker dag blir livet gott igen.

Naturfenomen

Vulkanutbrottet i Eyjafjallajökull har kostad mycket pengar, till exempel för flygbolag, och det hotar också att ett antal gårdar i Island blir obeboeliga i åratal framöver. Jag skulle gärna vilja veta hur simbassängen där jag lärde mig simma 1955 ser ut. Den är/var belägen längst ner i en flodfåra med branta sluttningar, gjord av betong, och in i ena ändan kom ett stålrör från en varm källa där varmvattnet rann ut från den steniga sluttningen. Därifrån blev simbasängen varm. Över den andra ändan hängde en takränna och den kom från en liten bäck med iskalt vatten. Därifrån blev simbasängen måttligt varm, i alla fall när vi kom i håg att öka eller minska flödet. Denna simbasäng är inte längre i bruk men den fanns. Jag kan tänka mig att den ligger väldigt lågt nu i aksan från Eyjafjallajökull som vakar strax ovanför sluttningarna där dalen och den djupa fåran slutar.

Seljavallalaug
Jag ser på denna bild att något har förändras sedan 1955. Takrännan finns inte och stålröret har blivit till plaströr som vi ser ligga in till ändan närmare oss. Jag kommer snart att se efter vad har blivit av denna simbasäng med sina så många glada minnen. Bilden är tydligen några år gammal.

Här under är en länk till mycket vackra bilder. Det kostar och skall vi inte få något tillbaka i till exempel vackra bilder.

http://patrickmylund.com/blog/pictures-of-eyjafjallajokull/




Berjanes


Gården Berjanes, som skulle kunna översättas till Bärnäs (blåber), förändrades väldigt mycket efter att askregn föll över gården.
Gården verkar ha blivit väldigt deppig och färglöst har allt blivit i Berjanes. Men se texten med den andra bilden också.


Första utbrottet i Eyjafjallajökull här om dagen kallade man gärna för turistutbrott för att storleken var den att folk fick röra sig ganska fritt på området. Ett litet utbrott sade man. Det pumpades "bara" 15 tonn i sekunden från jordens inre i detta turistfenomen. Största delen lava. Ja, det är ibland relativt vad är litet och vad är stort. Men om vi tittar på utbrottet nu, då har man sagt att det är 10 till 20 gånger större än turistutbrottet. Ändå är det egentligen inte stort säger man. Nu har man räknat ut att de tre första dagarna pumpade vulkanen Eyjafjallajökull upp 750 ton i sekunden från jordens inre. I första hand aska. Hur blir då ett stort vulkanutbrott från vulkanen Katla? Hur experter räknar detta förstår inte jag men de räknar i alla fall. Om jag skulle behöva förstå allt vare vetenskapen ganska liten. Men min respekt för vetenskapen och krafterna från jordens inre är väldigt stor.

Bilderna har jag lånat från isländska tidningar.

Webbkamera

Just nu vid halv sju tiden fredag är bilden från en webbkamera nära Eyjafjallajökull mycket mäktig. Länken finns här nedan och också en länk till mycket fina bilder.


http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-valahnjuk/


http://www.boston.com/bigpicture/2010/04/icelands_disruptive_volcano.html

O sjutton

Den isländsa kustbevakningen har fina grejer. Bland annat har dem radarkamera som kan ta bilder genom moln och då visar sig saker man inte kan ana. Vet ni vad döljer sig under molnen och åskmörjan som höljer Eyjafjallajökull? Jo, det verkar vara något förskräckligt enligt följande bild.

Vem är där under askmörjan och molnen?
Hettan från jordens inre har smält tre hål på den två- till trehundra meter djupa ismassan och radarkameran har nu avslöjat hur dessa hål ser ut. Titta på bilden.

2002 åkte jag och min fru med färja till Island och vi tog med bilen. På vägen blev vi bekant med ett par från Småland och vi träffade de två gånger under tiden på Island. Vi hade rekommenderat dem att besöka ett område på norra Island där varm lera bubblar i marken med segbubblande ljud och svavellukten stinker. Mannen sade efteråt att detta hade varit som hans tankar om helvetet hade varit. Han ville inte stanna länge men hans fru var orädd och nyfiken så han fick stå ut ett tag.


Aska


Inte vet jag hur det är i ett land som är så långt från en vulkan som Sverige är från Eyjafjallajökull, om det blir askregn. Askan är ju långt upp i atmosfären så långt borta, men någon gång kommer den att falla ner. Om någon vill forska detta, lägg en vit tallrik ut på tomten eller balkongen och så är bara att kolla om tallriken blir svart. Om så, då kan man ta aska på sin fingerspets och så är bara att gnugga samman fingerspetsarna. Då vet man hur vulkanaskan känns. I dag har varit så mycket askregn på vissa ställen på det isländska sydlandet att folk har knappt sett fram till sina händer. Annars är så mycket om detta i nyheterna i här i Sverige att jag skall inte försöka förbättra det.


Bonden på denna gård, Ólafur, tog denna bild och jag tror han blir bara stolt över att jag snor den. I går blev översvämning i en å som är till höger om gården från oss sett. Då rann lera över vallar och åkrar men jag vet inte  hur mycket skada det blev, men någon skada blev av det i alla fall. Ólafur och hans familj evakuerades från gården som så många andra i dessa trakter. Han fick lämna alla djur kvar men allt ordnades på bästa väg om man kan säga så.

Men just när jag håller på med att skriva detta hör vi att en riktigt hastig evakuering ägde rum i trakterna runt Eyjafjallajökull på grund av en plötslig översvämning. I fortsätningen fick vi så höra att evakueringen hade lyckats.

Eyjafjallajökull

För några dagar sedan bloggade jag om vulkanen Katla och om det hur utbrott i Katla skulle kunna påverka omärlden. Det nya utbrottet i Eyjafjallajökull har redan börjat påverka på samma sätt. Det har också vållat kraftiga översvämningar och ekonomiska skador i det redan ekonomiskt sargade Island. På en gård, jag gissar sex mil öster om utbrottet, blev det kolsvart mörker klockan halv åtta i gårkväll. Den flera kilometer höga rökpelaren har nu spritt askan bland annat till Skandinavien. Experter talar om att detta utbrott är 10 till 20 gånger kraftigare än det första. Men Katla är dock jätten i sammanhanget. Om någon är nyfiken visar jag till www.per.is Per är en Ålänning som bor på Island och är skicklig med pennan, skriver av insyn och är bra på att använda sig av bilder. Jag försöker också att lägga länk till en webbkamera med i bloggen men är inte säker om den fungerar. Det kan vara olika från timme till timme, men ibland kan man se den kraftiga rökpelaren som just nu lutar sig mot öster.

http://eldgos.mila.is/eyjafjallajokull-fra-valahnjuk/

Denna blogg har jag gjort i hastighet. I dag blir det Örebro, soptippen, affären Trädgårdsväxter och lite det ena och det andra. Ha en bra dag.

Utbrott i vulkanen Katla

Jag vet inte om ni Svenskar som läser mina blogg har stort intresse för vulkanutbrott i Island. Men i alla fall, nu pågår ett vulkanutbrott i Island, i Eyjafjallajökull, och så bäst man vet har det alltid kommit utbrott i en annan vulkan när Eyjafjallajökull har varit aktiv. Den andre som också kan komma i gång heter Katla. Genom historisk tid har det kommit två utbrott i Katla på varje århundrade men nu har inte varit utbrott där sedan 1918. Enligt detta är tiden inne dessutom som Eyjafjallajökull är redan igång. Det kann hända mycket om det kommer utbrott i Katla. Aska kan komma väldigt högt upp i admosfären och spridas runt hela jorden, komma till Island igen om något dygn. Kan göra det.

Vissa länder är ängsliga inför det som kan hända. Den isländska flygtrafikledningen gör prognos varje dag hur aska skulle komma till med att spridas med hänsyn till rådande vindar. All flygtrafik över norra Atlanten skulle kunna läggas ner. Ja, det är mycket. 1918 fanns inga mobiltelefoner eller kraftledningar men bådadera skulle sannolikt slås ut på stora områden. Det kan också bli kolsvart mörker mitt på dagen i alla fall i de närmaste områden. Men inte mer om detta. Jag har hittat bilder från utbrottet i Katla 1918 och visar dessa bilder här. Man har gjort två av dessa bilder i färg och jag förmodar att de som gjorde det har varit experter både angående utbrott och bildkvalitet.

Utbrott Katla 1918
Utbrottet som pågår nu er litet, utbrotten i Katla är av en helt annan dimension -helt annan. Utbrottet på denna bild verkar på något sätt vara elakartat. Gaser från det kan vara farliga. En bra bild detta från 1918.

Utbrott i Katla 1918
Här har man gjort samma bild i färg och som sagt var, jag förmodar att det har varit gjort av kunskap. På denna bild verkar utbrottet vara mer elakartat än på första bilden. Riktigt fientligt eller hur.



Där ser man hur jordens inre kan visa sig, till och med här i Noreden.
Jag har fått en titanhöftled och är rekommenderad att inte springa. Men hur som helst, jag skulle försöka springa jädrans fort om marken öpnades framför mig och all denna väldiga åsyn skulle visa sig. Detta är utbrott utan sitt like. Om man hade haft all den kamerateknik 1918 som finns i dag skulle denna naturens raseri sannolikt se ännu mer överväldigande ut. Trots allt vållade utbrottet 1918 inte stora skador och ingen människa omkom. Några som samlade får fick ändå springa för livet för att komma upp på höjder och kullar för att undkomma översvämningar.

Naturkrafterna

Jag fick en så fin kommentar från Monica Ekberg:

"Naturkrafterna är fantastiska och väcker mycket tankar på vår egen litenhet. Det storslagna i naturen har alltid faschinerat mig, där hittar jag ödmjukhet inför livet. Som norrlänning saknar jag fjällen och dess storslagenhet, att få sitta vid en fjällbäck, doppa tårna i iskallt porlande vatten och njuta av tystnaden. Det kan man kalla kraft tankning! Men visst är det skrämmande när man hör om moder jords alla protester! Översvämmningar, tsunamin, vulkanutbrott, jordbävningar......Är det människan som har stört för mycket? Jag bara undrar..."

Ett stort tack Monica. Tankarna som är bakomliggande vissa av mina bloggar är i släckt med detta som Monicka pratar om. Detta hårfina; njuta av tystnaden, doppa tårna i porlande vatten. Detta är något som så många, kanske de flästa aldrig har erfaret. Vi som är uppfostrade i glesbygd har prövat på mycket som de andra inte har prövat på. I går var det nära att det blev stor olycka på en rejvfest i en gammal tönnelbana eller var det nu var i Stockholm. Jag har aldrig prövat en rejvfest. Troligen fanns många på rejvfesten som aldrig har hört om att doppa tårna i iskallt vatten men skulle njuta av att göra det också, bara om de visste. Det är bara så svårt att pröva det som man inte vet att finns. Det var kannske att gå till ytterligheterna att välja rejvfesten för att det finns så mycket i storstäderna att ta som exempel, positivt också.


Denna bild är tagen i en fjällvärld cirka en och en halv mil från ett glesbyggt landbruksområde på södra island och längst i bakgrunden ser vi Vatnajökull, Europas största jökel. Denna bild har jag använt i blogg nyligen och fotografen är min brorson, Birkir. Mitt i bilden ser vi skuggiga sluttningar under ett lavakrön. Lite längre där upp, närmare jökeln, finns det ett antal silverklara källor även om inte bilden visar det på något sätt. Dessa källor är till hälvten onmringade av lavaväggar. Sätter man foten i vattnet kan man känna hur vattnet strömmar upp genom bottnen. Varifrån kommer det, var har det varit, var kom det ner som nederbörd, hur länge har det varit på vägen hit till källan. Detta kan väcka många frågor.

De klara källorna är inramade i en mjuk mossa, mjuk och mycket fin. Ibland finns det vattendroppar på mossan. För att beskriva dessa vattendroppar krävs mer poesi än människan rår över. Det måste upplevas. Men i alla fall, om källorna är silverklara som de verkligen är, då är dropparna ännu klarare. De tittar mot en, så otroligt oskyldiga, och de tittar mot himlen och bakom droppan ser man mossan förstorad av den runda droppen och ovan på allt detta reflekterar de ljuset. Och osynligt fortsätter vattnet strömma in i källan underifrån, det kan man känna med foten. Här är lätt att glömma världens bestyr.

Under samma ögonblick och man glömmer världens bestyr i selskap med den underbara och tystlåtna källan lossar kanske ett fartyg tusentals ton plast mitt i Stillahavet eller giftiga ämnen vid Afrikas stränder. Det handlar om ekonomi. Vad säger moder Jord om det.

Ja, vad är verkligen livskvalitet?

Jag tycker om att skriva om det vackra och jag skulle kanske ha låtit vara att skriva om det negativa här på själva påskdagen. Jag skall ge bot för det en annan gång.


Ett vissnande grässtrå

Det var runt 1980 att jag jobbade på en karanten där man arbetade med rasförädling på nötkreatur. Man flyttade sperma från Skotland och befruktade med det isländska kor. Sen gjorde man om detta återkommande tills den skotska rasen hade odlas nästan upp till 100 %. Att det var karanten berodde på att isländska kor hade varit isolerade i flera hundra år och en främande sjukdom som kanske inte var så farlig i ett annat land skulle bli en väldig, dödlig pest om den smittade de isländska korna. Detta är ett exempel på naturens känslighet.

Karantenen var en och en halv kilometer utanför samhället där jag bodde och under vintertiden åkte vi som jobbade där ofta på en snöskoter till jobbet. Någon gång var jag ensam på väg dit mitt på dagen och det var en väldig snöstorm. På en slät myr mitt på vägen blåste det riktigt kraftigt och snön vräkte ner. Plötsligt var det var ingen sikt alls, allt var vitt och jag kände att jag måste stanna och vänta tills det klarnade tillräckligt upp för att kunna fortsätta resan. Om jag hade fortsatt några hundra meter till hade jag kunnat köra utför en klippa och hamna i havet. Att vänta där var en märlkig erfarenhet. Jag visste om vindriktningen och tänkte som så att jag kunde i alla fall säkra att jag inte hade åkt åt fel. Vare jag på rätt väg skulle vinden blåsa tvärt på må min höger sida. Men när jag tänkte känna efter kunde jag omöjligten fatta varifrån den kom. Detta oändligt vita oväsen gjorde mig så fullkomligt vilsen.

Detta var ganska otäckt men det var inget annat att göra än vänta och jag tittade i det vita virrvarret som virvlade runt om mig åt alla håll och det fanns inget annat än detta virrvarr. Min väntan pågick inte mer än kanske någon minut och plötsligt kom jag till verkligheten igen och kunde känna hur vinden blåste på kroppen. Ju, den blåste på min höger sida som den skulle göra. Vad var det som fick mig att plötsligt kunna känna detta igen. Det var ett enda grässtrå som jag såg fläkta i den vita snön vid min vänster fot. Märkligt! ett litet vissnat grässtrå som hade sina rötter i marken gav mig balans igen. Så svagt men ändå så otroligt starkt. Lite senare hade det klarnat tillräcklig upp och jag fortsatte resan och nu visste jag vad ett litet vissnat grässtrå kan göra för en människa.

Ja, man kan bara undra hur ljuset kan finnas

Det var en vinter och det var en kväll, juleafton,  troligen 1985. Julen i island börjar klockan 18 på juleafton och då är det högtid på riktigt. Vi hade ätit julmaten och öppnat våra julklappar och jag tittade ut. Det var full måne, stjärnklar himmel och så fullständig vindstilla. De andra i familjen tittade på julprogram i TV, eller läste, så jag pratade om att åka skidor till fyren som är belägen fem kilometer norr om samhället på ön där vi bodde. Detta var ovanligt på juleafton i vårt hem men det godkändes och jag åkte i väg. Något jämn snö låg över allt men runt husen i samhället var det djupa snödrivor. Jag åkte mot norr, mot öppet hav, mot norra Atlanten och Ishavet. Ön ligger mitt i en sex mil lång fjord, Eyjafjörður. Jag kom in i en fin sinnesstämning och njöt av resan och den fina utsikten åt alla håll.

När jag kom till fyren tog jag av mig skidorna och började titta mot fjordmynningen vilken ön var belägen i, mot det öppna havet som månen lyste upp så det blänkte. På båda sidor var det höga berg med branta sluttningar. Allt var stilla. Sen tog jag mig upp stegen upp i fyren, gick runt tornet och så satte mig ner. Jag lutade ryggen mot tornet och tystlåten fyrljusen blinkade ovanför mitt huvud. Jag såg mot söder längs ön som låg där valvformad med många mjuka åvala höjder under den djupa snön vilken flackade mellan vita och ljusblå färger i månskenet. Längst borta till söder befann sig samhället denna stilla juleafton. Bergens branta sluttningar på båda sidor var rent vita med ljusblå skuggor i fåror, under berghällar och in i dalar där det också fanns folk som firade jul. Havet, mer mörkblått intill fastlandet men glänsande mitt i fjorden, omfamnade ön och kysste stränderna längre borta.

Lysande månen sken där lugn och stilla på himlen, bara fanns där utan någon som höll uppe honom och stjärnorna blinkade allt från bergskrönorna och mitt upp på himlavalvet. Bakom detta vilade den blå himlen. Det var juleafton. Hade det kommit en snöskoter eller en människa hade ropat hade det blivit fullständigt fel. Vi var tillsammans, jag och världsaltet.

När jag kom tillbaka hem var det lugnt och jag verkade inte ha stört julen med mitt påhitt. Denna kväll försökte jag första gången i mitt liv beskriva i ett brev till en släktning och vän hur jag hade känt en upplevelse men inte hur kalla faktan var. Detta var under svåra år men denna juleafton var inte svår. Det lyste ljus denna vinterkväll.

"I ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnet det." (Johannes 1:4-5)

Denna långfredagsförmiddag har varit lugn på landet. En traktor har åkt förbi och ett litet flygplan har åkt mot flygplatsen. Annars har allt varit stilla tills TV-mässan började. Jag tänkde se mässan men jag valde dock att göra denna långfredagsblogg färdig så nu kan jag flytta mig till TVen

RSS 2.0