Dettifoss

I går och några dagar tidigare bloggade jag om fjällvärlden som tillhör mina barndomstrakter. Det är på det isländska Sydlandet men på norlandet finns också mycket intrassanta sevärdheter. Jag satt här hemma nu och kan nästan säga att jag stirrade i väggen när jag plötsligt började tänka på Dettifoss. Detta är en fors på nordöstra Island i en flod som kommer från norra Vatnajökull och heter Jökulsá (Jökelälv). Forsen är 44 meter hög och 100 meter bred. Vattnet är mycket lerigt som det också är i de andra isländska jökelälvarna, så lerigt att färgen är från grå till mörkgrå. Första gången jag kom till Dettifoss var i juni 1962 och denna dag var uselt väder på norra Island. Det blåste från norrost och blötsnön föll ner i stora mängder. Detta gjorde att jag tyckte trakterna vi passerade var riktigt usla och så tyckte jag tills några år senare när jag kom dit igen. Då var det solsken, varmt och vindstilla och jag fick en ny och helt annan åsikt om trakterna runt Dettifoss.

Men i vilket fall som helst, även om vädret var uselt första gången jag kom till Dettifoss, då glömde jag det under tiden vi stannade vid forsen. Att stå vid en så mektig fors som denna och titta in i själva vattenfallet, det är en upplevelse. Dånande forsen drar en till sig och man vill falla in i den. Jag trodde jag var ensam om detta men senare fick jag det bekräftat att så var det inte fallet. Kraften är obeskrivlig och även om man vill falla in i forsen vill man inte falla. Låter motsägelsefullt.


Denna bild av Dettifoss har jag tagit från Wikipedia. Jag hoppas jag blir fårlåten. Bilden är tagen från den östra sidan men jag har också stått vid västra sidan och därifrån känns den dånande obeskrivliga kraften ännu starkare på grund av att där står man rakt emot forsen. Mannen till vänster på bilden är pytte liten eller hur? Dettifoss, det isländska ordet att "detta" betyder att falla.

Kommentarer
Postat av: Valgerður Guðjónsdóttir

Jåg er inte god till at skriva på svenska og bytter nu til dansk fordi jeg tror at alle som læser svensk kan forstå når jeg skriver på dansk.

Min far pröver at beskrive hvordan det föles at stå oppe over og foran en så stor kraft som de vandfaller han har besrevet for jer har i virkeligheden. Men han har ikke fortalt jer at det er ikke kun det at vandfallerne drager en til sig det er mere at mennesket må virkelig bruge energi og selvbehærskelse imod at springe ind i vandfallet. Så kraftig er deres sugekraft til en som står så lille oppe på bakken og glår ind i farten og mængden som et vandfald har. Håber jeg har forklaret lidt og at I kan forstå det.

Hilsen

Valgerður

2010-02-22 @ 09:56:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0