Internationella Skogsdagen

 
Skrivit den 21 mars.
 
Rósa, min dotter som bor i Stockholm, ringde mig i dag för att påpeka att i dag är den Internationella Skogsdagen och tack för det Rósa. Jag tar det på fullt allvar för att här pratar vi om så stor del av den natur som vi lever i och behöver ge så mycket mera omsorg än vi gör.
 
 
 
Efter samtalet gick jag ut i skogen, helt enkelt för att besöka den med anledning av skogsdagen. Jag besökte tallarna som jag pratade om i min sista blogg och såg ännu en gång till att jag säkerligen hade planterat dem med ömhet när jag flyttade dem in till min skog.
 
 
 
Det hade jag visserligen gjort och jag tog nya bilder av dem för att de var så riktigt fina och jag kände behov av att dela flera bilder av dem. Det pratades om mångfald i en text som jag läste i dag på den Internationella Skogasdagen och där pratades om skogens betydelse för allt liv. Sannolikt blir förflyttningen av dessa tallar in till min skog, förflyttning som jag pratade om i min sista blogg, årets största bidrag från min sida för att underhålla mångfald i min närmaste skog.
 
 
 
Det var kanske inte det viktigaste att en banan och en mjölkpackning var med på denna bild från förra sommaren, men det visar ändå utan tvekan hur nära skogen vi lever här i stugan. Stora trädet till höger i bilden är en av gårdsekarna. Denna ek är nära altanen och den har varit så underbar att se på. Jag har tittat på den från altanen samt flera ekar och flera träd år efter år och den har varit för mig som världens mest värdefulla måleri.
 
 
 
Men nu har denna ek blivit så stor att den kan ta på sig flera roller. Jag behöver byta jord i min lökhåla där jag har odlat lök i flera år och ogräset har fullständigt tagit makten i denna lökjord. Jag såg på eken, dennes krona och skogsbotten runt den och tänkte som så att här skulle jorden komma och så skulle jag göra en slät mark under kronan där det skulle bli skönt att sitta på varma sommardagar. Jag började med arbetet i förrgår och har nu flyttat inte mindre än 20 skottkärror dit som jag behöver jämna fint, pressa och välta och inom kort så gräsfrö. Sen när jag börjar klipa gräset på denna fläck blir ogräsets dagar räknade.
 
 
 
Jag bär på en helt fantastisk egenskap, den egenskap att undervärdera slitet och tiden som det kostar mig att fullgöra det jag beslutar mig för att göra. Om jag alltid hade vetat detta på förhand hade jag sannolikt ofta låtit vara att börja. Men det är mycket litet av det som jag har börjat med på senare år som jag har ångrat mig för när allt är färdigt. Inte visste jag om denna sten när jag började att förflytta jorden. Den stack upp skallen så jag hade behövt många skottkärror jord för att hölja över den och göra klart för gräsklipparen. Jag tittade på den och sen gav jag upp i mitt sinne och såg att den skulle få vara i vilket fall som helst.
 
Men!! Plötsligt bestämde jag mig för att hämta mitt järnspett och testa lite. Till slut låg stenen på marken och jag blev extatisk, tyckte som jag hade varit stark. Men det var mera skicklighet än kraft som gjorde detta möjligt. För ekens rötter var detta en bra jordförbättring, att byta sten mot matjord.
 
 
 
När jag började arbetet räknade jag med att använda endast en skyffel, trädgårdskratta samt skottkärran. Men när dagen var över behövde jag allt som står upp vid trädet samt en planka för att väga med.
 
Jag gjorde skogen gott med min närvaro på den Internationella Skogsdagen och skapade möjlighet för mig samt andra att äga goda stunder tillssammans med den under denna ek.
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

Att känna hur volymen i bröstholan växer

En vacker molnig dag förra sommaren strövade min granne och skogsbonde, Jonas, med mig runt i min lilla skog för att spekulera tillsammans med mig. Vi inspekterade bland annat granar som granbarkborren hade gjort till sitt boende som också betydde död på granarna. Jag skulle vilja ha några större skogstallplantor för att plantera här, sa jag till Jonas, om ohyran skulle göra slut på mina granar. Dessa plantor kan du hitta under kraftledningen där borta och ta så många tallar du bara vill för att plantera här sa han. De kommer att bli nedtrampade av maskiner om ingen tar dem. Jonas kallar jag ofta för skogsbonde för att han har skog men han är också civilingenjör på maskinområdet.

 

Lördagen 7 mars åkte jag iväg på min bil och hade med min gamla kärra. Jag åkte en liten bit norrut och sen österut mot kraftledningen längs en smal skogsväg där jag parkerade. Sen gick jag ut på terrängen med en nyslipad och vass spade och en stor grensax.

 

Sett på avstånd kan man tro att områden under och bredvid kraftledningarna är släta och väl farbara, men det är långt ifrån. De är täckta med djupt fjolårsgräs och där är mycket och kraftigt sly. Diken och bäckfåror med mjuka bottnar ligger tvärs och kurs, i alla fall på detta område under denna årstid. Ofta är svårt att veta var man skall sätta när foten.

 

Men i vilket fall som helst lyckades jag få upp sex tallar som var 80 till 120 cm och för säkerhetens skull tog jag fem tallar som var en del mindre. Jag bar detta till kärran, åkte med hem och satte dem provisoriskt på sina framtida ställen där jag hade förberett och grävt rymliga gropar, tagit bort stenar och förbättrad jorden. Efter detta var jag trött och styv och slutade mitt bökande den dagen, kvällen var också framme. Jag hade gått sju och en halv kilometer på en riktigt obehaglig terräng.

 

 

Dagen efter, en söndag, värnade jag om plantorna, spädde på lite sand och planteringsjord på och slog ner bambuspinnar för att binda plantorna vid. Samma dag beskar jag många ekar för att nu var rätt tid för det. Sen var det kväll igen efter att jag hade gått runt sju km men på slätare mark en dagen innan.

 

Susanne jobbade på sin gamla arbetsplats alla dessa dagar och efter att hon åkte till jobbet på måndagen satte jag mig framför TVen för att veta det nyaste om coronavirusets utveckling. Nyheterna var tunga, det var en mörk skugga bakom orden och världen verkade stå framför en våda som bara fanns i historien sen generationer till baka.

 

Jag kände obehag, fruktan, som jag hade fram till detta varit något lyckligt befriad ifrån. Och jag fortsatte följa med. Brösthålan verkade bli för trång, det blev som det inte fanns plats där inne för allt och jag höll sannerligen på att bli sjuk. Det var som luften jag drog in inte kom fram hela vägen.

 

Jag vet att alla känner igen detta i olika sammanhang och om någon i diskussion skulle vidhålla att aldrig ha gjort det, då vare inte så mycket mera att prata om för att då hade sanningen lagts åt sidan. I början av nittiotalet lärde jag mig att ta itu med såna saker och sittande i stolen hemma hos mig  under skogsbrynet tog jag beslutet att leva med livet.

 

Jag gick ut för att slutföra utförandet med tallarna som jag hade slitit upp från sina hemtrakter för att låta dem växa till min behag i min skog. De hade inte heller haft framtid där som sagt var i början.

 

Jag hade med skottkärran som var laddad med sand och planteringsjord, sax och snöre. Jag lade mig på knä vid första plantan, band henne vid bambuspinnarna, strök varsamt med omsorg över jorden runt om och spädde på om jag tyckte det behövdes. Jag reste upp mig och tittade på livet som jag hade försökt göra mitt bästa för så det kunde trivas så bra som möjligt i den miljö som jag hade valt för det att leva i.

 

 

På det sättet fortsatte jag planta för planta tills omgången var färdig. Nu hade jag utfört detta så gott som jag bara kunde. Jag tog hem tom skottkärran och satte in i vedförrådet. Jag satte snöret i fickan och saxen på ett bord i ett visst förråd. Sen gick jag en runda till för att se över och dessutom att njuta

 

Jag kände hur brösthålans volym hade vuxit igen och luften gick så lätt och utan hinder längst ner i lungorna och jag kände så väl att jag inte var sjuk. Jag kände hur luften smekte varsamt inuti mina lungor i varje inandning. Jag hade värnat om livet i min omgivning, livet som vi människosläktet har börjat ruinera så häftigt att det är på bristningsgränsen. Samtidigt värnade jag om mig själv.

 

Jag hade kunnat hoppa över att berätta om promenaden i skogen tillsammans med Jonas och en hel del annat som jag har sagt här för att uttrycka mig om sakerna. Men under våran promenad i min lilla skog gick diskussionen, utan att vi tänkte på det, ut på att värna om livet bakom våra hus för att vi vet båda att det påverkar vårat mående och livskvalité.

 

Det vare inte als för alla människor att bekämpa svårigheter på samma sätt och jag gjorde efter allt lyssnande på nyheter om coronaviruset, även om det var alldeles fantastiskt för mig. Var och en måste hitta sin väg för att leva livet vidare tillsammans med livet.

 

 

 

 

 
What do you want to do ?
New mail
 
What do you want to do ?
New mail

RSS 2.0