Kottehus, en del av aktiviteterna på landet

I torsdags fick jag ett lastbilsflak mycket fin matjord som jag bland annat skall använda i ett litet potatisland. På torsdagskvällen såg vi vår Kotte för första gången för säsongen. Efter lite allt möjligt på fredags förmiddagen gick jag ut i mina mest utsatta arbetskläder och stövlar och började slita upp ur mitt framtida potatisland något som verkade oändlig mängd stenar av olika storlekar. Efter att ha radat några skottkärror av dessa stenar i en prydlig hög bredvid potatislandet och jämnat denna lilla potatisplätt inför påfyllning av matjord, tyckte jag som jag hade slitit tillräckligt i hårt kroppsarbete. Jag sadlade om.

Susanne var inomhus och planerade vår blivande Norrlandsresa som vi skall åka på under tidiga sensommaren med bland annat inlandsbanan. Hon visste att jag hade tänkt mig jobba med potatislandet. Plötsligt hörde hon bestämda hammarslag dåna ute. Jaha, har han nu börjat snickra en potatisplätt?

 

Hon kom ut med sin iPad som har inbyggd en otroligt fin kamera. Jag kan erkänna att jag lyfte hammaren något högre när jag märkte att jag var fotograferat. Jag hade börjat snickra Kottehuset jag hade haft i åtankarna att snickra i åratal. Igelkotten som strövar runt här på tomten under sommarhalvåret kallar vi för Kotte.

Ett Kottehus. Varför det? Igelkottar är utsatta urdjur som är oförändrade sedan otroligt många miljoner år tillbaka. I årtionden under förra århundradet dog de av gifter som användes i lantbruket och trafiken tar kål på många. De är känsliga för skiftningar i väderleken och de är känsliga för sjukdomar. Även om vi tror att igelkottarna är väl skyddade av sina taggar har de många ovänner i naturen. Men flesta människor, tror jag i alla fall, har en stor respekt för dessa vänliga djur och tycker roligt att ha dem i sin närhet. Därför bygger man hus för att värna om denna vänliga djurart. Så jätte enkelt är det.

 

Förmodligen kommer jag att sätta skiljevägg inuti. Det borde finnas plats för två. Men här är jag ännu inte tillräckligt kunnig.

 

Det finns mycket urval av ritningar på nätet, ritningar av Kottehus, till och med flerbostadshus för igelkottar. Jag valde inte den enklaste ritningen och jag valde till och med att sätta "skorsten" på vårt Kottehus. Det rekommenderas att låta lufta väl om huset.

Jag kommer att fylla intill huset med jord, till och med att täcka över det med jord. Därför valde jag ritning med en lång ingång. Men jag vill först se om huset fungerar som tänkt, också var jag har valt plats för det. Skall det bli torrt i huset valde jag att höja lite under det. Det kräver att högen blir högre. Jag valde ganska tjocka breder av virke som har växt sakta. Sånt virke får jag hos traktens bondsågverk. Detta Kottehus kommer troligen att överleva mig.

Det tog ett antal timmar att snickra det och under det satte jag drygt en skottkärra grus. Jag till och med använde vattenpass när jag jämnade ut gruset. Det var kanske inte nödvändigt men jag gör gärna det som jag tycker roligt här i livet.

 

Avståndet till bostadshuset valde vi måttligt och det var viktigt att se det från altanen. Locket är lite vridit men det är under bearbetning att ordna det. Vår Kotte skall inte bo under ett fusktak.

Ta väl hand om igelkottarna.

I förrgår var det bland annat markarbete och Kottehus. I går var det Kottehus och att rensa diket bakom huset, diket som bland annat tar emot vattnet från infiltrationen som slutrensar avloppet. Viktiga saker detta och oundviklig del av att bo som vi bor.

I dag är det söndag och i dag gör jag som jag har tänkt göra på länge, jag håller söndagen helig. Inga skitiga kläder i dag, en lång frukost var det, TV-mässa, bloggarbete och snart blir det Tant Grön i Vintrosa. Då skall vi också köpa avokado till vår vänliga Kotte.

Ha en bra dag.

 

 

RSS 2.0