Att prata som en seismolog

Den isländska seismologen Reynir Bárdarson var med i nyheterna på TV4 i kväll. Denna min landsman är väl känd i sverige och själv tycker jag roligt att lyssna på hans visdom och förklaringar angående jordens natur och egenskaper. Lite efter tsunamin i Thailand var jag i K-rauta affären i Örebro och när jag betalade vid kassan frågade en ung kvinna vid kassan plötsligt om jag kom från Island. Ja, visst kom jag från Island, men hur kan du ana det, frågade jag kvinnan. Ja, du, du pratar nämligen exakt som seismologen i Uppsala, svarade hon.

Detta tyckte jag jätte roligt och inte minst på grund av att jag gillade att lyssna på denna man och så visste jag plötsligt hur jag pratade själv om kvinnans påstående stämde. En sak till; jag tyckte roligt att en så ung människa som denna kvinna i K-rauta var, skulle över huvud taget lägga märke till språkbrytningar och kunna jämföra och känna igen som hon gjorde.

I lördags kom jag till Uppsala och i morgon åker jag hem. Min fru blir kvar för att fortsätta vara en bra mormor. Nu kommer jag inte till med att ta fler kort av honom de närmaste dagarna. Därför kan jag inte låta bli att en en gång visa kort av honom på min blogg.

Hannes fær að borða á kaffihúsi hjá ömmu sinni
Han var med på ett kaffehus i Uppsala i dag. Han gillade det och så fick han också lite mat hos mormor. Han var med på riktigt.

Við erum vinir, mamma og ég.
Mamma är bäst och jag är mett och belåten och fullt med folk att se på. Men pabba är också bäst men han är bara på jobet och inte här.


Kommentarer
Postat av: Per Ekström

Så islänningarna talar likadant. Jag upplever liknande här på Island när jag talar min isländska. Oftast frågar de om jag är från Norge, eller finlandssvensk. Jag säger förstås att jag är ålänning!

2010-03-09 @ 00:25:36
URL: http://www.per.is

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0