Eld och is

Skald och diktare har genom åren gärna pratat om eldens och isarnas land. Isen kan gärna vara drivis från Nordpolen och Grönland men sannolikt har det i första hand de isländska jöklarna de har menat. Elden är det inget att diskutera om.

<em>mbl.is/RAX</em>
Här kan man säga att de ligger sida vid sida, elden och isen eller att de håller hand i hand. Denna bild har jag tagit från en islänsk tidning och det bäst jag vet är den tagen i morse, den 24 mars.


Det är inget annat att säga om denna bild än den föregående.

Smelltu til að fá stærri mynd
Åren 1975 till 1984 pågick några vulkanutbrott på norröstra Island nera en sjö som heter Mývatn (Myggsjö). Denna bild är från ett av dessa utbrott och är ortoligt vacker, speciellt när man kan förstora den. Många sprickor bildades i närliggande trakter och Island blev något större. Det i och för sig håller på jämnt och ständigt men blev ovanligt mycket under dessa år.


Detta utbrott är från samma område och föregåend bild. En gång åkte vi dit några grannar för att beskåda händelserna och min yngsta dotter följde med. Jag tycker bilden påminna mig mycket om situationen som den var just då. Vi kom till randen av nytt lavaområde som verkade ofarligt. Jag gick ut på kolsvart lavan och beundrade hur en ny landbildning äger rum ännu i vår tid. Minn dotter var nära. Jag tittade när på lavan och såg plötsligt en spricka under mina skor och genom sprickan såg jag i glödhet lavan rinna fram några få centimeter under ytan. Jag lovar att jag backade i hög hastighet och jag kände mig som en mycket dålig ansvarstagande och förebild för min dotter. Min fru pratar fortfarande om att våra skor var trasiga när vi kom tillbaka. Egentligen borde jag kanske hålla tyst över en så alvarlig sak.

Denna min dotter bor i Uppsala med sin familj och hennes son är knappt sju månader gammal. Han är mormors och morfars största ängel i dag. Min äldsta dotter bor på Heimaey, en av Vestmannaöarna, med sin familj och hon har lovat att skicka bilder av utbrottet i Eyjafjallajökull när sikten blir tillräckligt bra. Från Heimaey ser man utbrotten i vulkanen Hekla när de äger rum och utbrottet nu i Eyjafjallajökull.

Till slut kommer här en länk till en filmsnudd från Eyjafjallajökull.

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffrettir.ruv.is%2Fnode%2F113229&h=cca4c3c447453b412714fd6a78fb4b19

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0