Vulkanutbrott?

Sista dygnen har berggrunden skakat ovanligt mycket på sju till tio km djup under jökeln Eyjafjallajökull på södra Island. Under jökeln kurar en vulkan som inte rör sig så ofta. Om man skulle gissa var det skulle komma ett utbrott i Island skulle man tänka på namn som Hekla, Askja eller Katla. Men kanske blir nästa vulkanutbrott i Island i Eyjafjallajökull, vem vet? Sista utbrott i denna vulkan pågick åren 1821 till 1823 och orsakade våldsamma översvämningar av smältvatten från jökeln som utrbottet orsakade. Nu har man Eyjafjallajökull under en viss observation för att kunna varna i tid om det skulle bli fara för almänheten

http://sv.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull


Fil:VestmannaeyjarEyjafjallajoekull.jpg
Denna bild har ett speciellt språk. Den är tagen från Västmannaöarna, Hemmaön, från lavan som rann 1973 och över till Eyjafjallajökull som breder sitt vita täcke över en vulkan.



"Där jökeln möter himlen . . ."

File:Eyjafjallajökull glacier in Iceland 2005 1.JPG
"Där jökeln möter himlen slutar landet att vara jordiskt, men landet blir delaktigt i himlen, där bor inte längre några sorger och därför är glädjen inte nödvändig, där härskar skönheten ensam, högre alla krav."

Så säger Laxness i sin bok, Världens ljus, sista delen som heter Himlens skönhet. Översättningen är min. Där är det en annan jökel författaren pratar om men en jökel är alltid en jökel med sin enorma charm, magi och sin outgrundliga dragningskraft som har fått så många på fall. En jökel är ingenting att leka med. Den är inte bara charmig, den är också farlig.


Fichier:EyjafjallajökullSkógar.JPG
Denna bild är tagen från en tidigare realskola som var internatskola, Skógaskóli. Därifrån ser Eyjajfallajökull riktigt oskyldig ut och inte visste jag de tre åren jag läste i denna skola att under det vita täcket kurade en vulkan. Vi ser i skolan i hörnet till vänster. Det är aldeles säkert att någon eller några av granarna i backen har jat planterat. Jag tyckte denna plantering mycket rolig och sedan då har jag varit förtjust i alla vackra skogar. Nu är skolan hotell och förra våren övernattade jag på detta hotell när vi skolkamraterna som skrevs ut våren 1959 firade de femti åren. En gång var vi unga och vackra men förra våren var vi myket vackra och över tretti var vi som möttes där.

Nu har resan varit från ett möjligt vulkanutbrott till ett 50-års kalas där vackra pensionärer blev ungdomar igen en kväll. Femti år är en osynlig brokdel av jordens historia men Island bjuder ändå på vissa landområden som är bara helften av en pensionärsolder, som till exempel lavan på Hemmaön på första bilden. Bilderna har jag snott på Wikepedia och som tidigare hoppas jag att jag blir förlåten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0