Mina minnen om jul för sjuttio år sedan

Det är fredagen den 23 december og jag är i huvudstaden. Det är jul i morgon. Jag är trött och har lagt mig och går genom tankar som har dykt upp gång på gång både i går och i dag. Dessa tankar är minnen om julen hemma i en avlägsen och gläst  lantbrukstrakt på södra Island runt 1950 -just som "jag" kommer i håg dem. Det var enkla jul.
 
Det mesta var skrubbat och städat, kläder rena, alla badade vid något primitiva förhållanden, lite finare småsaker plockades fram samt en liten gammal papplåda med bilder från de gångna åren. Det fanns också sterinljus. Maten var bättre, den doftade gott och jag trodde alltid att djuren fick lite extra denna dag också, på själva juleafton. Till jul kunde man också köpa äpple eller appelsiner, bara till jul, och äpplen hade en helt himmelsk doft. Julklapparna för sjuttio år sedan skall vi bara glömma. Vad var julklappar i min barndomstrakt senare helvten av femtiotalet? Däremot var det alltid nya kläder av något slag och till exempet nya ullstrumpor var underbart mjuka och sköna för en liten fot.
 
Klockan arton började mässa i radio. Jag tyckte julpsalmerna vara rena mästarverken och vad de sjöng fint i radio. Jag tyckte också att julevangeliet var berörande vackert. Alla fick äta hur mycket och hur länge som helst och så var lite godis också eller en smaklig efterrätt och sen tittade vi på bilderna i gamla papplådan. Vi gick också genom julkorten som hade kommit.
 
På juldagen var mycket sig likt igen men man utförde endast det allra nödvändigaste arbeten. Då fick man också spela kort eller om det var på andra juldagen. Maten fortsatte vara bättre och sen blev det en juldagsmässa i radio med de vackra julpsalmerna igen samt julevangeliet. Vanligen var julmässa i den lilla kyrkan i trakten runt jul och så var det juldans för de yngsta i början av januari.
 
Detta är "mina" minnen om jul sen sjuttio år tillbaka. Jag såg mycket framemot julen och mina minnen om dessa enkla jul är otroligt fridfulla och fina.
 
Kanske delar jag detta på juleafton. Vi får se. Klockan är tio minuter i midnatt och det finns mycket ljus i huvudstaden, både julslingor av alla möjliga slag samt ljus i oräkneliga fönster och så de vanliga gatubelysningarna. Visst är det fint och minnen om min barndomsjul där det fanns en glödlampa över ytterdörren är också fina.
 
 
Jul i Stockholm 2016
 
Gudjon, Petur, Hannes Gudjon
 
 
Petur, Hannes Gudjon, Rosa

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0