Lite smått från landet

Äventyret i Jämtland är över nu och har sparats i minnenas land, Susanne och jag kom hem i tisdags. Nu är jag hemma men Susanne är på besök hos släktingar och vänner i Sörmland. Det var gott att komma hem men vi är inte mera långresenärer än så att eftir ungefär 30 mils resa den sista etappen var vi trötta. Men det var gott att komma hem, vi behövde inte ens köpa in, allt fanns på plats. Min dotter, svärson och Hannes Gudjon som här hade varit lämnade hemmet på det sättet. Men vad det var behagligt. Ett stort tack för det.
 
Jag var något snabb att ta mina stövlar och gå en översiktsresa genom egendomen. Allt var bekant och så roligt att träffas, allt såg så bra ut. Min dotter med familj hade tagit hand om mycket bär, gjort sylt med mera, men ändå fanns bär kvar. Sen åt vi och så gick jag ut igen.
 
 
 
 
Denna pumpa hade trivits bra, är 39 cm i diameter och tjockleken är 22 cm. Det blir soppa på en och en annan tallrik när vintermörkret lägger sig så småningom över trakten. Just denna pumpa är inte bekant för mig men enligt det jag har läst i flera år skall pumpan helst vara ute på sin plats allt fram till det första frostent kommer.
 
 
 
 
Blåbärsbuskarna kunde inte längre hålla upp de omogna bären. I dag var därför bland annat uppbindedag. På denna buske är bra långt till bären blir mogna.
 
 
 
 
Det är bra med olika sorters blåbersbuskar, det blir blåbär över en lång tid. Dessa är inte så stora som vissa andra men de smakar gott i alla fall.
 
 
 
 
Så konstigt som det nu var då glömde jag att titta på dessa buskar tills i går, men de är söder om garaget, lite avsides. Bären heter aronia och sägs vara med det bästa man kan förtära. De skall sakta när åldrande, öka immunitet mot influensa, och en hel del andra saker också som de är bra för men jag inte kommer ihåg. Detta låter lysande för vissa. De är stora dessa bär och grenarna hade börjat hänga ner till marken. Därför plockade jag i dag 1,7 kg. Dessa bär går snabbt att plocka. De växer i klasar och i varje klase är upp till 20 bär. Är man lite händig kan man på en gång få hela klasan i handflatan och då är handflatan egentligen full.
 
 
 
 
Aronia bären är inte helt mogna, i alla fall inte i skugga, men jag plockade det som är i skålen för att lätta på grenarna och plockade de som var mäst mogna. I kväll skall jag välja något recept av aronia sylt och det blir min deput med dessa bär. Det blir roligt men själva syltandet blir faktiskt inte förrän i morgon.
 
 
Så går det till här på landet. Kanske har många aronia bär och vet allt om detta som jag inte vet, men jag anar att de inte har blivit så vanliga här i landet ännu. Utan detta har jag besökt bokar och björkar, ekar och lönnar, tallar och granar och sälg och hägg samt lite annat. Alla verkar ha haft det bra under tiden vi bar borta och det tvivlade jag aldrig på.
 
 
 
 
Så är det så att vissa blåber är väl mogna och dessa är i storlek med mindre vindruvor. Det var också så att folket som här gästade medan vi var i Jämtland lämnade kvar glass i frysen. Nu om en liten stund när jag börjar ta det riktigt lugnt är jag bestämd i att äta blåbär med glass.
 
Ha det gott alla.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0