Efter en natt i skogen -och tankarna far

Fortsättning från förra blogg.
 
Lite efter min fina kväll i skogen var Susanne och jag på en konsert i Katrineholms Kyrka. Det var en gruppen Double Inn, känd där i trakten, som arrangerade denna konsert och de spelade i första hand irländska melodier. En präst höll ett kort tal innan själva konserten började. På grund av att de flesta melodierna var irländska pratade hon om Keltar och deras urgamla inställningar till livet och tillvaron, bland annat till hela naturen och hur allt liv är sammanflätad till varandra. Just när hon pratade om detta tyckte jag som hon pratade om min upplevelse i skogen tidigare. Jag fick helt enkelt uppleva den kvällen på nytt.
 
 
 
 
Susanne och jag åkte på en fyra veckors resa upp till Lappland förra sommaren. Vi blev många otroligt minnesvärda upplevelser rikare efter denna resa vilka vi fortfarande pratar om, nu åtta månader senare. Upplevelserna är också allt om kring här hemma, i skogen, under tidiga morgnar på altanen mot öster när solen värmer ansiktet, eller när den går ner som i ett eldhav över Kilsbergen. Men jag behöver lägga märke till detta -även om det är hemma hos mig.
 

Det skulle inte förvåna mig att vi människosläktet måste framöver, kanske i den allra närmaste framtid, anpassa oss till att njuta mera av det som är oss närmare än det som är fjärran. Det är inget mörkerseende från min sida men kanske en bra möjlighet till ett leva ett gott och värdigt liv i en lugnare takt än vi, många eller flesta, gör i dagsläget. Att vi börjar i ett andligt hänseende se oss som bröder och systrar till allt liv, vilket det kan röra på sig på denna planet eller är rotfast i moder jord.

 
"Panikens tidsålder är här" skrev den amerikanska journalisten David Wallace-Wells. Men så har det blivit för många att när paniken har tagit över för en människa, då har det stora hänt. Människan har återfötts och en ny tidsålder har bosatt sig i hennes hjärta. Det är då som det oanade har börjat hända och människan har börjat uppleva nya vidder. När en människa har kommit dit kommer en till med på resan -och en annan -och en annan. Vi slutar kräva att de andra gör arbetet, vi kräver inget men vi gör. Till slut blir det girighetens krafter som blir offer för "panikens tidsålder" och de andra lever vidare.
 
 
 
 
Om jag kräver att den jag möter gör vårt möte till ett gott möte, då blir mina möten med andra människor inte så lovande.
 
Det är årtionden sedan, mera än ett halvt århundrade, att jag hörde en man hånad för att han sade god morgon eller god dag i bussarna i Reykjavik. Han hälsade. Det sades att han var konstig och folk gjorde narr av detta. Går jag längs en trottoar i Örebro som är min närmaste storstad og möter en annan människas blick, hälsar jag ofta, lite beroende på läget. Hälsningen tas för det allra mästa positivt emot och jag får ett gensvar. Ingen har visat mig fingret i detta sammanhang. Jag ser mig ofta konstig i min vardag, konstig, men på ett sätt som jag är nöjd med.
 
En lördagseftermiddag i början av året kom jag till byggaffären K-RAUTA i Marieberg, Örebro, för att försöka hitta termostat till en äldre elradiator hemma. När jag kom in i genom ytterdörren såg jag endast en enda människa i denna stora affär och det var en ung kvinna som stod vid kassan, alldeles nära ytterdörren. Jag gick fram till henne och berättade mitt erende. "Jooo", sa hon, detta borde han Adam kunna hjälpa dig med. Så kallade hon upp Adam genom en högtalare och bad honom komma till informationsdisken mitt i affären. Jag gick dit men inte kom Adam. Kvinnan vid kassan såg det och ropade i högtalaren igen.
 
Då kom Adam och var riktigt tillmötesgående som och kvinnan vid kassan hade varit. Vi pratades vid en stund och det verkade som mitt sökande efter ett termostat närmade sig sitt slut och Adam skulle beställa det.
 
De hade det gemensamt, Adam och kvinnan vid kassan, att båda var vänliga och hjälpsamma och det var inget tillgjort. Jag gick fram till kassan för att betala det jag hade beställt och sen sa jag till denna vänliga kvinna att de båda hade varit så vänliga och tillmötesgående. Hon verkade något förvånad men såg att jag menade detta och sa tillbaka;  "men du är så fin också". Sen log hon vackert.
 
Mitt möte med de båda gjorde mig riktigt glad. Vi var alla glada och jag var fortfarande enda kunden i denna stora affär när jag gick ut. Så åkte jag hemåt mot skogsbrynet där vinternatten hade makten och jag var bra lycklig med min butikresa. Jag var riktigt glad över mina möten med människor denna dag.
 
Efter det jag har skrivit skulle man tro att jag är en särskilt ödmjuk och sann människa, men ty värre; jag kan också vara en huggorm. Om det kan jag bara säga "sorry", men mitt mål är trots min ålder att bli bättre än jag är. Vänlighet och respekt för människan som jag möter gör livet mycket bättre.
 
Det var en fredagsmorgon när jag först skrev denna blogg på isländska och jag var ensam hemma. Jag satt med datorn vid matbordet och rakt framför mig hade jag ett fönster. Rakt utanför fönstret är fåglarnas huvudkvarter som jag ofta kallar det för. För det mesta finns gott om mat där. Fåglarna kommer och de far, det är mycket rörelse där. Ibland bokstavligen springer de rakt upp de smala toppgrenarna på syrenerna som fortfarande sover av sig vinternatten likaväl som träden i skogen. Det är mycket som fåglarna kan -som jag inte kan.
 
 
 
Fåglarnas huvudkvarter utan för mitt fönster. De tvärnekar att vara riktigt med på bild. När jag kommer med kameran gömmer sig många i syrenbuskarna och kanske tre av dem ser jag riktigt på bilden.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0