Flera bilder av vulkanutbrott

Jag har fått lite mani att blogga om det isländska vulkanutbrottet och bland annat har jag installerat länkar till filmsnuddar i de tre sista bloggen. Men när jag själv försöker använda länkarna fungerar de inte. Jag kanske skulle hålla mig till det jag kan, det vill säga att använda vanliga foton. För 20 till 25 år sedan hade jag en annan mani, men det var att kunna mycket om datorer. Sanningen är att jag kunde lite. I dag har jag för lite intresse för att kunna mycket om datorer och jag kan ännu mindre än tidigare. Men nu över till något helt annat.

Min dotter i Uppsala sade här om dagen att det ligger i de isländska generna att vara intresserade av vulkanutbrott. Det ligger något i detta och varför inte? Jag sade i min blogg i går att min äldsta dotter bor på Heimaey. Hon har skickat några bilder som hennes son har tagit av utbrottet som nu pågår.
Från Heimaey till Eyjafjallajkull, närmast till höger är sluttningen till vulkanen Eldfell som är endast 37 år gammal
Den 23 januari 1973 började ett makalöst utbrott på Heimaey. Marken rämnade så att tvo km lång spricka bildades strax öster om samhället. Nästa månaderna bildades en vulkan på ön, Eldfell, och sluttningen till höger på bilden är en del av vulkanen Eldfell. Elden från Eyjafjallajökull ser vi mitt i bilden strax ovanför denna mycket unga landbildningen. Det är inte långt emellan de stora händelserna, varken i tid eller avstånd. Bilden är tagen från min dotters och svärsons tomt. Denna bild är tydligen tagen i skymningen.

Eyjafjallajökull från Heimaey
Denna bild är tagen från lavan som rann från Eldfell 1973. Avståndet äer ca fyra mil. Det säger något om storleken på elden även om bilden är något zoomad in. Lite till vänster ser vi Eyjafjallajökull och till höger ser vi en annan jökel, Mýrdalsjökull. Det är väl sannolikt att det slutar med att det också kommer utbrott i den andra jökeln. Så har det varit så länge man känner till utbrott i dessa jöklar. Det var roligt att en tysk tidning såg denna bild och fick tillåtelse att använda den.

Ellidaey och jakthyttan där
Elliðaey heter denna ö. Vi kan se ett litet jakthus till vänster på ön och detta jakthus har används i samling speciellt speciella bilder som folk mejlar ibland till varandra. I bakgrunden är jökeln.

Till höger Eldfell, närmast utgrävningar
Här ser vi slutningen till Eldfell. Det svarta vi ser strax över husen till höger är utgrävningar där man har grävt ner på hus som tidigare försvann under aska. 400 hus grävdes under aska och lava. Mitt i bilden ser vi rök och ånga från utbrottet.

I skymningen
Skymningen har kommit lite närmare. Här sitter min dotter i sin styckade ylletröja på en sten i en backe av 37 år gammal lava och aska. Det finns en berättelse om det hur de första människorna vaknade när utbrottet började natten till den 23 januari 1973.

En man på Oddstadir vaknar mitt på natten och det är dagljust i rummet. Först trodde han att solen hade kommit upp men så kunde det inte vara för att det var januari. Så karln vecker sin fru och säger "älskling min! se efter om det brinner huset hos vår granne Torgeir". Frun gör så. När hon står vid fönstret säger karln: "Vad är det min älskling?" Hon säger inte ett ord så karln stapplade upp från sängen och såg vad det var. "Framför mig öppnades marken som ett blixtlås och eldpelare reste sig från marken som spottade stora rullstenar och stablar av grästorv åt alla håll", sade han senare.

Kommentarer
Postat av: Valgerður

og nu er himmlen klar og Kristinn tager flere billeder

2010-03-25 @ 20:40:27
Postat av: Guðjón Björnsson

Detta med bilden som tyskarna publicerade får fart på honom och det är som det skall vara.

2010-03-25 @ 20:47:44
URL: http://gudjon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0