Mats Wibe och Christopher Lund.
När Mats lade märke till att jag var där ville han generös vara till min hjälp.
Ja, en bild av Hrísey (Risö) sade han, och vilka väljer du?
Jag tvivlade ett ögonblick och han använde sig av detta lilla tvivel.
Om du köper tre betalar du bara för två.
Jädrans, vad gör jag nu? Jag skulle bara köpa en. Du frestar mig med detta, jag skulle bara köpa en.
Det är mitt jobb att fresta, svarade Mats.
Jag köpte tre bilder och fick inte sparken.
I morse hittade jag bilder i en isländsk tidning och fotografen heter Christopher Lund. När jag kom hem från jobbet i dag forskade jag lite om de förmodligen var i släkt med varandra, Mats och Christopher, och jag kom fram till att så är det sannolikt fallet. När dessa män reser tillsammans på det isländska höglandet och fotograferar varandra. De är också båda mycket kompetenta fotografer. Jag tror bestämt att detta är en far och en son. Det finns knappt många familjer i Island med efternamnet Lund. Mats Wibe lund kom till Island fårn Sverige. Länken nedan leder till dessa bilder av Christopher Lund. Titta, verkligen titta.
http://chris.is/
Forsar kan se olika ut
Våra goda grannar, Stina och Lars med döttrarna Alma och Siv, kom i dag och vi engagerade oss intensivt på att få ordning på vår nya TV som jag bloggade också om i går. Det blir nu en ny antenn också och då blir det riktig fart på vårt TV-tittande efter det. Lars pratade med en supportr, som jag också gjorde i går, och denna supporter påstod bestämd att detta handlade om vår antenn som sitter på taket och stirrar oavbrutet mot himlen. Då gick Lars hem och hämtade en inomhusantenn från en husvagn och vad tror ni, den fungerade bättre än antennen på taket. Det kom bild på nya TVen. I dag förstår jag ännu mindre denna elektroniska teknik än tidigare.
Webbkamera
http://bit.ly/vulkan_island
Här kan man ögonblickligen se sakerna hända. Det är roligt med dessa webbkameror, eller vad det nu heter, även om det går lite ryckigt. Men det går utmärkt att se hur det flammar upp med eld och rök. Lycka till om någon vill prova. Detta är riktiga händelset.
Ps. Nu blev det lite roligt. En finsksläktad man som bor i Södermanland lade märke till att det vara endast de som har Facebook som kunde se länken som jag hade lagt på min bloggsida. Han rättade till detta, skickade en länk som alla kan se. En Finne, Markku, och en Ålänning, Per, har hjälpt mig med länken till denna webbkamera som är stationerad mindre än en km från pågående vulkanutbrott på södra Island. Jag är inte så väl utrustad själv på den tekniska sidan. Tack pojkar.
Röd, vit och blå
I torsdags publicerade jag bilder som min dotterson i Island hade tagit. En av dessa bilder har också publicerats i utländska tidningar. I går fick jag så en ny bild från honom och jag tycker denna bild mycket märklig. Där ser vi på kanske fyra mils avstånd hur eldar från jordens inre lyser upp himlen. Den visar elden och isen sida vid sida och till och med norrsken deltar i föreställningen samt den blå färgen som fjällvärlden tar på sig när avständet blir tillräckligt. Mellan klippig stranden på Heimaey och fastlandet vilar mörkblå Atlanten och ger bilden en stark karaktär. Färgerna i den isländska flaggan finns i sin ordning i denna bild vilka man sökte till elden, isen och de blå bergen. Själv har jag trott att den blå fergen kommer från havet men nu vet jag bättre, den kommer från de blå bergen och det är i en realistisk ordning att tänka så. Det var ingen slump med dessa färger. Det var ett poetiskt tänkande blandad stark historia och fäosterlandskärlek.
Länken nedan leder till ett fantastiskt vackert fotoalbum. Där behövs inga fler ord. Njut av föreställningen.
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/vefur/26032010_gog_eldfoss_hvannargili.wmv
og en länk till
http://www.facebook.com/album.php?aid=168590&id=94957260823&ref=mf
Flera bilder av vulkanutbrott
Min dotter i Uppsala sade här om dagen att det ligger i de isländska generna att vara intresserade av vulkanutbrott. Det ligger något i detta och varför inte? Jag sade i min blogg i går att min äldsta dotter bor på Heimaey. Hon har skickat några bilder som hennes son har tagit av utbrottet som nu pågår.
Den 23 januari 1973 började ett makalöst utbrott på Heimaey. Marken rämnade så att tvo km lång spricka bildades strax öster om samhället. Nästa månaderna bildades en vulkan på ön, Eldfell, och sluttningen till höger på bilden är en del av vulkanen Eldfell. Elden från Eyjafjallajökull ser vi mitt i bilden strax ovanför denna mycket unga landbildningen. Det är inte långt emellan de stora händelserna, varken i tid eller avstånd. Bilden är tagen från min dotters och svärsons tomt. Denna bild är tydligen tagen i skymningen.
Denna bild är tagen från lavan som rann från Eldfell 1973. Avståndet äer ca fyra mil. Det säger något om storleken på elden även om bilden är något zoomad in. Lite till vänster ser vi Eyjafjallajökull och till höger ser vi en annan jökel, Mýrdalsjökull. Det är väl sannolikt att det slutar med att det också kommer utbrott i den andra jökeln. Så har det varit så länge man känner till utbrott i dessa jöklar. Det var roligt att en tysk tidning såg denna bild och fick tillåtelse att använda den.
Elliðaey heter denna ö. Vi kan se ett litet jakthus till vänster på ön och detta jakthus har används i samling speciellt speciella bilder som folk mejlar ibland till varandra. I bakgrunden är jökeln.
Här ser vi slutningen till Eldfell. Det svarta vi ser strax över husen till höger är utgrävningar där man har grävt ner på hus som tidigare försvann under aska. 400 hus grävdes under aska och lava. Mitt i bilden ser vi rök och ånga från utbrottet.
Skymningen har kommit lite närmare. Här sitter min dotter i sin styckade ylletröja på en sten i en backe av 37 år gammal lava och aska. Det finns en berättelse om det hur de första människorna vaknade när utbrottet började natten till den 23 januari 1973.
En man på Oddstadir vaknar mitt på natten och det är dagljust i rummet. Först trodde han att solen hade kommit upp men så kunde det inte vara för att det var januari. Så karln vecker sin fru och säger "älskling min! se efter om det brinner huset hos vår granne Torgeir". Frun gör så. När hon står vid fönstret säger karln: "Vad är det min älskling?" Hon säger inte ett ord så karln stapplade upp från sängen och såg vad det var. "Framför mig öppnades marken som ett blixtlås och eldpelare reste sig från marken som spottade stora rullstenar och stablar av grästorv åt alla håll", sade han senare.
Fantastiska bilder
Anton Brink heter han som fotgrafierade denna väldiga syn. På bilden ser vi enn lavafors ta vägen ner i en flodfåra för att sen fortsätta vidare. Se mannen till höger och så är bäst att inte säga så mycket mer. Jag känner i alla fall nu i ögonblicket att jag egentligen inte har råd med det.
Själv har jag inte kunnat titta på länken nedan men det sägs att denna filmsnudd visar så fantastiska saker. När jag kommer hem från jobbet skall jag värkligen se.
http://www.facebook.com/photos.php?id=817513521
Eld och is
Här kan man säga att de ligger sida vid sida, elden och isen eller att de håller hand i hand. Denna bild har jag tagit från en islänsk tidning och det bäst jag vet är den tagen i morse, den 24 mars.
Det är inget annat att säga om denna bild än den föregående.
Åren 1975 till 1984 pågick några vulkanutbrott på norröstra Island nera en sjö som heter Mývatn (Myggsjö). Denna bild är från ett av dessa utbrott och är ortoligt vacker, speciellt när man kan förstora den. Många sprickor bildades i närliggande trakter och Island blev något större. Det i och för sig håller på jämnt och ständigt men blev ovanligt mycket under dessa år.
Detta utbrott är från samma område och föregåend bild. En gång åkte vi dit några grannar för att beskåda händelserna och min yngsta dotter följde med. Jag tycker bilden påminna mig mycket om situationen som den var just då. Vi kom till randen av nytt lavaområde som verkade ofarligt. Jag gick ut på kolsvart lavan och beundrade hur en ny landbildning äger rum ännu i vår tid. Minn dotter var nära. Jag tittade när på lavan och såg plötsligt en spricka under mina skor och genom sprickan såg jag i glödhet lavan rinna fram några få centimeter under ytan. Jag lovar att jag backade i hög hastighet och jag kände mig som en mycket dålig ansvarstagande och förebild för min dotter. Min fru pratar fortfarande om att våra skor var trasiga när vi kom tillbaka. Egentligen borde jag kanske hålla tyst över en så alvarlig sak.
Denna min dotter bor i Uppsala med sin familj och hennes son är knappt sju månader gammal. Han är mormors och morfars största ängel i dag. Min äldsta dotter bor på Heimaey, en av Vestmannaöarna, med sin familj och hon har lovat att skicka bilder av utbrottet i Eyjafjallajökull när sikten blir tillräckligt bra. Från Heimaey ser man utbrotten i vulkanen Hekla när de äger rum och utbrottet nu i Eyjafjallajökull.
Till slut kommer här en länk till en filmsnudd från Eyjafjallajökull.
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Ffrettir.ruv.is%2Fnode%2F113229&h=cca4c3c447453b412714fd6a78fb4b19
Det blev utbrott
Jag som islänning följer nyfiken med hur detta utvecklas och det förmodligen kan det bli något mycket större raseri innan det slutar. Dessa naturkrafter är svåra att förutsäga. Det har varit kraftiga stormar i området som har gjort det svårt för forskare att utföra sina arbeten.
Denna rökpelare är för det mesta ånga och verkar kanske inte så mäktig men med hänsyn till att det har för det mästa varit svårt att komma tillräckligt nära för att ta bilder, då är den kanske inte så liten
Vetenskapsmännen säger att detta utbrott är litet och med hänsyn till många andra utbrott är det litet. Men ändå. Lavan sprutas 150 till 200 meter upp i luften innan den faller till marken och rinner i väg och då kan man fråga sig om det verkligen är så litet. När jag tittar på bilden och tänker på detta blir jag riktigt liten själv.
I mitt blogg den 5 mars använde jag denna bild och pratade om att under tre års tid hade jag läst i skolan som vi ser till vänster. Jag pratade också om att jag hade planterat några av treden i sluttningen och det var åren 1957, 1958 och 1959. Uh! hur gammal jag blir när jag säger detta. Vulkanen Eyjafjallajökull möter så himlen mitt i bilden men längst till höger där jökeln försvinner bakom skogen eller så, var jag tillsammans med två eller tre skolkamrater våren 1959. Vi tänkte gå där över en kröna mellan två jöklar, helt enkelt på grund av att det var spännande. Då var snö över denna kröna men i senare år har snön minskat där. Innan vi kom högst upp på krönan hamnade vi i snöstorm, så pass hård att vi aldrig gick hela vägen. Vi var längst uppe i södra sidan av krönan men utbrottet är i norra sidan. Spännande land Island som bjuder på att kunna stå på ett ställe som 50 år senare spyr lava. Så hade vi gjort om vädret inte hade gjort stopp på vår resa året 1959. Utbrottet kom inte upp under jökeln som man hade räknat med, kom upp strax intill en promenadstig som ligger över nämnd kröna.
http://http.ruv.straumar.is/static.ruv.is/vefur/23032010_gosmyndir.wmv
Vad håller på att hända?
Detta är sagt lite på skoj och jag harmar inte omständigheterna. Att spackla och slipa är inte det allra roligaste jag kan tänka mig men resultatet är enormt roligt. Vad fint det kan bli. Men vad vädret angår, det är töväder enligt min uppfattning och konstigt nog, jag kom inte ut i dag förrän klockan fyra på eftermiddagen och då blåste det några få meter i sekunden och termometern i bilen visade fyra plusgrader.
Att jag inte kom ut förrän vid fyratiden beror på min envishet att göra färdigt innan jag åker till jobbet i morgon förmiddag det jag planerade tidigare i veckan. Och om jag inte hade varit nyfiken på vad fanns i brevlådan hade det fått dröja lite till innan jag tog mig ut i den friska luften i dag. Det fanns en hel del i brevlådan och bland annat ett erbjudande från Nationalencyklopedin om att köpa ett enormt uppslagsverk som enligt min uppfattning heter NE. Om jag läser igenom detta vet jag troligen det mesta som går att veta på denna jord. Men frågan är om jag inte kan fortsätta slå in ord på Google som jag har gjort ganska länge och för det mesta har jag fått svar som jag har tagit som fullgiltiga. Dessa böcker är troligen stora och med all denna visdom väger de troligen för mycket på mina bokyllor. De kan börja svikta.
Att jag nu har skrivit dessa rader beror på att jag tycker det roligt och också att det ökar min språkkunighet. På grund av språkkunskapen ville jag givetvis veta om namnet Nationalencyklopedin betyder något speciellt. Jag slog upp i tre ordlistor och hittade ingenting. Jag vet vad ordet national betyder men så inte mer. Om någon läser detta och kan mätta min språkliga nyfikenhet då lyser jag efter det.
Igen från Västmannaöarna
http://www.facebook.com/l/cc44d;www.youtube.com/watch?v=HELQtM7sXx8
Här är det lika bra att vara kompetent -titta
http://www.youtube.com/watch?v=mPBaqh3dcVM&feature=player_embedded#
Denna "stormsegling" filmades från en annan fiskebåt för två år sedan av en man som heter Tomas Marshall och nästan 3 miljoner tittare har sett den. Det följer också med några andra intressanta filmsnuddar Från Vestmannaöarna.
Ensam hemma
Jag var på ett möte i Fjugesta i kväll där några människor träffades för att dela med sig av sina erfarenheter, förhoppningar och sin styrka. Det är mycket bra att vuxna människor kan göra så, att träffas och så seriöst prata från sitt inre. Annars har jag snickrad här hemma i dag och varit riktigt nöjd med resultatet utan en sak. Jag satte upp en rullgardin och behövde göra den kortare om åtti millimeter men jag förkortade röret inuti gardinen om åttisju millimeter. Det var sju millimeter för mycket, det var ingen fråga om det, och gardinen ville inte alls hänga kvar på sina fästen. Då så, tänkte jag, där blev jag av med 129 kronor som IKEA får i sin kassa i stället. Tidigare i kväll pratade jag med min fru i telefon och vi pratade om vad man kan göra åt detta annat än bara köpa en ny så där. Men kan man inte, sade hon, dra ut du vet dän där plastproppen som kommer in i röret . . . ?
Gardinen hänger nu som den ska. Det är ibland svårt att vara man.
Nu är det läggdags men jag är inte färdig ändå. Jag har kvar att skära äpplen och morötterna för mina fyrfota grannar, dessa som i första hand vill visa sig på nätterna. Havrekross finns redan på marken där jag har skottat snön. Finns det inte infraröda kickare som man kan använda i mörker? Jag skulle gärna vilja se alla dessa djur som har gjort en sån otrolig massa spår i snön tio till femton meter från huset. De visar sig aldeles för sällan på dagarna.
Det lågar glatt i kaminen och stillheten råder här vid skogsbrynet. Det blir gott att sova. I morgon skall jag snickra igen ocvh göra färdigt detta som så ofta vill bli kvar. En list här, en skruv där och lite färg på några ställen. Det blir så skönt när det blir gjort.
Att prata som en seismolog
Den isländska seismologen Reynir Bárdarson var med i nyheterna på TV4 i kväll. Denna min landsman är väl känd i sverige och själv tycker jag roligt att lyssna på hans visdom och förklaringar angående jordens natur och egenskaper. Lite efter tsunamin i Thailand var jag i K-rauta affären i Örebro och när jag betalade vid kassan frågade en ung kvinna vid kassan plötsligt om jag kom från Island. Ja, visst kom jag från Island, men hur kan du ana det, frågade jag kvinnan. Ja, du, du pratar nämligen exakt som seismologen i Uppsala, svarade hon.
Detta tyckte jag jätte roligt och inte minst på grund av att jag gillade att lyssna på denna man och så visste jag plötsligt hur jag pratade själv om kvinnans påstående stämde. En sak till; jag tyckte roligt att en så ung människa som denna kvinna i K-rauta var, skulle över huvud taget lägga märke till språkbrytningar och kunna jämföra och känna igen som hon gjorde.
I lördags kom jag till Uppsala och i morgon åker jag hem. Min fru blir kvar för att fortsätta vara en bra mormor. Nu kommer jag inte till med att ta fler kort av honom de närmaste dagarna. Därför kan jag inte låta bli att en en gång visa kort av honom på min blogg.
Han var med på ett kaffehus i Uppsala i dag. Han gillade det och så fick han också lite mat hos mormor. Han var med på riktigt.
Mamma är bäst och jag är mett och belåten och fullt med folk att se på. Men pabba är också bäst men han är bara på jobet och inte här.
Nu är det kväll igen
I dag fyllde han sex månader hann Hannes Gudjon, mitt barnbarn, och i dag fick han också en gåstol (eller vad det nu heter) och på bilden ser vi att det är så himla roligt. Jag kan också tro att han tyckte det roligt att se sin morfar ligga på golvet och bete sig som ett barn.
Nu är jag omotligt trött och kan inte annat än lägga mig och hoppas jag vaknar piggare i morgon. Jag behöver vila väl i natt och i morgon vill jag vakna pigg och kunna ta något ansvar som morfar. I övermorgon åker jag hem igen och tills dess vill jag använda tiden mycket väl.
Våren verkar vara på gång
Vi tog ledigt sade jag. Vid lunchtid bröt vi upp från Solvellir och åkte till Uppsala på besök till dottern och hennes familj. Vårt sex månader gamla barnbarn, Hannes Gudjon, välkomade oss måttligt pigg i början men om en liten stund fick vi se hans vackra leende och visst var vi välkomna. Jag tror han kom i håg oss från i slutet av januari när vi var här och vi fick båda ta han på våra armar. Men för honom var det kväll när vi kom och i morgon blir det riktigt roligt att träffa honom igen.
På vägen hit kändes det på riktigt som våren var på gång. Motorvägen var torr och fin utan att snön vid mitträcket smältes i solen och när snön smälts i solskenet, då är våren på gång, eller hur? Detta gav en fin känsla och det var något som kändes riktigt äkta. Om tre veckor blir det en helt annan omgivning vi lever i skall ni veta! Det kittlar lite i bröstet att uppleva detta och det är som livet får en ny mening. På hösten känner jag vemod och saknad efter sommaren men så blir det bra och vi har haft många, många så riktigt vackra vinterdagar. Men nu är det dags för en ny årstid som jag ser mycket framemot.
Resan hit var riktigt fin och vad den stora smörgåsen och kaffemuggen smakade gott i Arbåga, oj oj. Nu är jag trött, riktigt trött, och då börjar jag prata på ett annat sätt. Det är som begränsningarna ger vika och jag kan säga det jag inte säger på dagarna. Därför är säkrast att lägga huvudet på kudden och gå hand i hand in i drömlandet tillsammans med John blund.
Vulkanutbrott?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Eyjafjallaj%C3%B6kull
Denna bild har ett speciellt språk. Den är tagen från Västmannaöarna, Hemmaön, från lavan som rann 1973 och över till Eyjafjallajökull som breder sitt vita täcke över en vulkan.
"Där jökeln möter himlen . . ."
"Där jökeln möter himlen slutar landet att vara jordiskt, men landet blir delaktigt i himlen, där bor inte längre några sorger och därför är glädjen inte nödvändig, där härskar skönheten ensam, högre alla krav."
Så säger Laxness i sin bok, Världens ljus, sista delen som heter Himlens skönhet. Översättningen är min. Där är det en annan jökel författaren pratar om men en jökel är alltid en jökel med sin enorma charm, magi och sin outgrundliga dragningskraft som har fått så många på fall. En jökel är ingenting att leka med. Den är inte bara charmig, den är också farlig.
Denna bild är tagen från en tidigare realskola som var internatskola, Skógaskóli. Därifrån ser Eyjajfallajökull riktigt oskyldig ut och inte visste jag de tre åren jag läste i denna skola att under det vita täcket kurade en vulkan. Vi ser i skolan i hörnet till vänster. Det är aldeles säkert att någon eller några av granarna i backen har jat planterat. Jag tyckte denna plantering mycket rolig och sedan då har jag varit förtjust i alla vackra skogar. Nu är skolan hotell och förra våren övernattade jag på detta hotell när vi skolkamraterna som skrevs ut våren 1959 firade de femti åren. En gång var vi unga och vackra men förra våren var vi myket vackra och över tretti var vi som möttes där.
Nu har resan varit från ett möjligt vulkanutbrott till ett 50-års kalas där vackra pensionärer blev ungdomar igen en kväll. Femti år är en osynlig brokdel av jordens historia men Island bjuder ändå på vissa landområden som är bara helften av en pensionärsolder, som till exempel lavan på Hemmaön på första bilden. Bilderna har jag snott på Wikepedia och som tidigare hoppas jag att jag blir förlåten.